🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig! En av de saker som inte är på plats är kommentarsfältet.

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Delicious och de förlorade bokmärkena

| | | | | Lästid: 2 minuter (1596 tecken)

[caption id="attachment_3309" align="aligncenter" width="620" caption="Delicious stänger snart. Dags att rädda dina bokmärken."][/caption]

Vilka alternativ finns det till Delicious, den mest använda tjänsten för att spara bokmärken i molnet? Efter gårdagens nyhet om att Yahoo beslutat sig för att lägga ner Delicious inom kort var det många som ställde sig den frågan, på Twitter och på annat håll.

Det saknas inte alternativ. Pinboard (där för övrigt en av personerna bakom Delicious är inblandad) Springpad, trunk.ly och historio.us är fyra av tjänsterna som nämns som möjliga ersättare. För den som har tillgång till en egen webbserver kan en installation av Scuttle vara en lösning. Eller hoppas på att Yahoo lyssnar på den här uppmaningen, och släpper källkoden till Delicious fri.

Det allra första man bör göra är dock att rädda en kopia av de bokmärken man sparat på Delicious.

Men alldeles oavsett vilket alternativ man fastnar för visar Yahoos beslut att tjänster i molnet kan vara luriga att förlita sig på, och att det kan vara vettigt att ha en lokal kopia på sånt som är viktigt att spara. En av finesserna med Delicious har varit möjligheten att dela bokmärken med andra, och det är svårt att göra från den egna hårddisken. Men för den Mac-användare som vill spara intressanta webbsidor för egen användning i framtiden rekommenderar jag en titt på EagleFiler eller DevonThink. Båda programmen är ett slags referensdatabaser som kan spara väldigt många filformat. Och båda kan spara lokala kopior av webbsidor, exakt som de ser ut på nätet.

Jag började använda EagleFiler, men bytte i somras till DevonThink. En av finesserna i DT är automatisk gruppering av sparat material, vilket gör det lättare att sortera de dokument jag sparar. Dessutom har DT funktioner för att hitta relaterade texter, vilket underlättar mitt researcharbete.